דיני עבודה

הנחת היסוד המשפטית עליהם מושתתים דיני העבודה גורסת כי בין המעביד לעובד קיימים יחסים אי-סימטריים בהם העובדים נמצאים בעמדת כוח נחותה מזו של מעבידיהם. על מנת לאזן את אי הסימטריה הזו מפעילה המדינה מערכת משפטית המכילה מגוון חוקים כגון חוק שכר מינימום, ועקרונות דמוקרטיים חוקתיים כגון חופש ההתאגדות, זכות השביתה ועוד.

 

 

חוקי מגן: חוקי מגן הם חלק בלתי נפרד מהתחום המשפטי של דיני עבודה. בחוקי המגן מעוגנות זכויות עובדים אשר לא ניתנות להפרה בשום אופן, גם אם הן לא מצוינות בהסכמים שבין העובד למעביד. לעובד אין את היכולת לוותר על זכויות אלה, ולמעביד אסור בשום אופן לשלול אותן מן העובד.

בין חוקי המגן ניתן למנות את הסעיפים העיקריים כגון חוק שכר מינימום, זכויות חופשה וימי מחלה, שעות עבודה, גיל עבודה מינימלי ועוד. במסגרת דיני עבודה קיימים שני סוגי הסכמים עיקריים המסדירים את יחסי העובד והמעביד – הסכמים קיבוציים וחוזים אישיים.

 

הסכמים קיבוציים: הסכמים קיבוציים, שלא כמו חוזים אישיים, מסדירים את יחסי העבודה של המעביד מול ארגון העובדים ולא מול העובד הבודד. הסכמים קיבוציים מושתתים על מספר חרויות חוקתיות – חופש ההתאגדות, החירות לניהול משא ומתן קיבוצי ונקיטת אמצעים קולקטיביים לשם מאבק מקצועי, כגון שביתה. במקרים של סכסוכים מקצועיים בין ועדי עובדים למעביד רשאית המדינה להתערב, ובמקרה הצורך אף לאסור על שביתה במידה ומדובר במקצועות חיוניים כמו שביתה של צוותים רפואיים ועוד.

 

חוזים אישיים: במציאות הקיימת בשוק רוב חוזי העבודה, בעיקר בסקטור הפרטי, בין העובד למעביד הם חוזים אישיים. חוזים אלה מסדירים את יחסי הצדדים, בהם יתחייב העובד לספק את כוח עבודתו למעביד, בעוד שהמעביד מתחייב בפני עובדו לשלם לו את השכר שהוסכם ביניהם. כמובן שהסכמים אלה כפופים לחוקי המגן, וכך, למשל, השכר הניתן לעובד לא יכול לרדת מתחת לרף המינימום הקבוע בחוק.

 

החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה: ביום 19.6.12 נכנס לתוקף , תשע"ב-2011 (להלן: "החוק").מטרתו של החוק הינה להדק את הפיקוח על מעסיקים ומגביר את אכיפת דיני העבודה לטובת העובדים בכלל ועובדי הקבלן בפרט. החידוש המרכזי בחוק מתבטא בהוספת האכיפה המנהלית בנוסף לאכיפה הפלילית והאזרחית. במסגרת האכיפה המנהלית ישוגרו התראות מנהליות ויוטלו עיצומים כספיים על מעסיקים (ועל מנהלים באופן ישיר), לאחר הליך מקוצר ומהיר של שימוע.כלומר, עובדים שיגישו תלונה לאגף האכיפה במשרד התמ"ת על הפרת זכויותיהם ותלונתם תמצא מוצדקת, יוכלו להביא להטלת עיצומים כספיים כבדים היכולים להגיע במצטבר למאות אלפי שקלים על המעסיק, וכל זאת בהליך מנהלי מקוצר ויעיל יותר מההליך הפלילי המסורבל (אשר החשיפה אליו נותרת על כנה) וכל זאת במקביל לזכות התביעה האזרחית העומדת לעובד בבית הדין לעבודה. ההליך יחול על מעסיקי כלל העובדים ולא רק על מעסיקי עובדי קבלן ומזמיני שירותים של עובדי קבלן.

תחומי התמחות